POLGÁR-

MÁTYÁSFALVI

PINCE

A legősibb borvidék - Somló

Magyarország legkisebb, ám egyben legősibb borvidéke – ez a Somló. Borainak híre és minősége Tokajéval vetekszik. A borvidék névadója, a 435 méter magas Somló-hegy a Balatoni Borrégióhoz tartozik. A terület azonban a közel 5 millió éves lejtőkön túl magában foglalja a Ság-hegyet, valamint a kis Somló-hegy vidékét is.

Neplemente SomlonHasonlóan a Badacsonyhoz és a Szent György hegyhez ezek a lankák is a földtörténeti harmadkorban működő vulkáni tevékenység során létrejött bazalttufából kialakult hegyek. Meredek lejtői, a napsugarak kedvező beesési szöge és a vulkanikus eredetű talaj speciális mikroklímát eredményez, melynek végeredményeképpen csodálatos, egyedülálló, testes, tüzes, minerális jellegű borok születnek. A szőlőtermő terület korábban elaprózódott, elöregedett ültetvényekből állt, mára azonban a kisebb földdarabok összevonásával, újratelepítésével nagyobb birtokok alakultak ki, ami tovább kedvezett az itt termelt bor minőségének.

A Somló-hegyet az évek folyamán szerencsére elkerülte a kőbányászat pusztítása és a fejlesztéseknek, valamint az újratelepítéseknek köszönhetően most egy gyönyörűen ápolt, rendezett szőlőtermő területet találunk itt.

Minden jog fenntartva © 2012-2020