POLGÁR-

MÁTYÁSFALVI

PINCE

Röviden a Polgár – Mátyásfalvi Pincéről

birtokTermőterületeink és pincénk a Somló-hegy egyik legszebb részén, a Szent Ilona Kápolna közvetlen szomszédságában, a hegy legkedvezőbb kitettségű dél-nyugati lejtőjén, 230m magasságban helyez-kednek el. A kápolna mellett a birtokon állva páratlan látványban lehet részünk, amint egy jó pohár somlóival a kezünkben a lábunk alatt elterülő harmonikus, nyugalmat árasztó somlói tájat nézzük. Ez a harmónia tükröződik vissza borainkban is, melyeket különös odafigyeléssel, hagyományos módon készítünk.

A közel egy hektáros birtok több kisebb ültetvény összeolvasztásával jött létre 1998-ban. Az elöregedett szőlők újratelepítésével, sok, fáradtságos munkával egy szépen rendezett ültetvény alakult ki. Az itt termő szőlő a terület adottságainak köszönhetően a legszebb somlóiak közé sorolható borokat adja.

birtok osszelAz ültetvény alacsony kordonművelésű, nagyobb részben Olasz-rizling, kisebb részben Hárslevelű fajtákból áll. A szőlőtermesztést tőkekímélő technológiával végezzük, mely maximum 1,5 kg tőketerhelést jelent. A birtokon található ősi fajtákból születik a pince híres Réka Cuvée-je, mely egyedi ízével kiemelkedik a somlói borok közül, igazi ínyencség a borkedvelők számára.

A szőlőt kézi műveléssel gondozzuk, minden tőkére külön odafigyelve, így nyerjük ki a Somlóra oly jellemző különleges ízű nedűt, melyből borainkat készítjük. A borokat hagyományos eljárással állítjuk elő: 1-1,5 évig zömében új, magyar tölgyfa-hordókban érleljük a palackozásig.

 

Minden jog fenntartva © 2012-2020