POLGÁR-

MÁTYÁSFALVI

PINCE

Somlói bor: a borok fejedelme

„Mindenféle nyavalyák ellen használandó” – tartották a somlói borról. Nem véletlen, hogy az innen származó nedűk már a középkorban is Európa-szerte ismertek voltak, sőt, gyógyborként még svájci patikákba is szállították azokat. Elsősorban epe-, és vesekő ellen, vagy éppen gyomorsav-problémákra tartották gyógyító erejűnek. Más pozitív hatása is ismert: a Habsburg udvarban a Nászéjszakák Boraként tisztelték, és a fiú-utódok nemzéséhez tartották megfelelő segítségnek.

kapolna-grafikaA somlói bor előtt számos író és filozófus tisztelgett, de igazi lényegét talán Márai Sándor fogalmazta meg a legtisztábban. „A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék, borban és emberben.” - írta. A Somló tehát megkülönböztetett figyelmet érdemel.

Somló mindig híres volt szőlő fajtáiról és a fajták keverékéből származó különleges cuvée borairól. Ez a kicsinyke borvidék képes az ország, és talán az egész világ legjobb száraz fehérborait produkálni, elsősorban Furmintjával, Hárslevelűjével és Olaszrizlingjével. Az őshonos és leginkább ismert típusok (Juhfark, Olaszrizling, Hárslevelű, Furmint, Tramini) mellett számos egyéb fajtával és ezek házasításával is kísérleteztek a termelők, melynek eredményeképpen megszülettek a különleges, egyedi íz világú somlói borok.

Minden jog fenntartva © 2012-2020